Gamla Stan Riddarholmen – Del 1

Ett litet gäng från Aspudden – Örnsberg bestämde oss att göra en Riddarholmen och Gamla Stan vandring. Till vårt förfogande hade vi Olle, en kompis som är oerhört påläst. Grått o trist sista
novemberväder, men!

Vi träffades och påbörjade vår vandring runt Riddarholmen, eller Kida skär som det en gång hette. Det var innan Gråbrödrarmunkarna kom på 1100- 1200-talet. Hit flyttade man boskapen för bete och det fanns gott om små mindre gårdar och betesmarker.

Spöket, det äldsta från 11000-talet Gideon, en svartmunk av Benidiktinorden, drunknade ca 50 m från kajen o sägs spöka än. Gideon lär har det jobbigt idag med tanke på hur byggande av Citytunneln pågår runt omkring honom.

Båtar far fram och tillbaka och det borras och grävs under vattnet. Olle berättar och vi knallar på! Riddarholmen är ämbetsverkens holme, här ligger en hel del vi kanske aldrig har hört talas om. Ljuset är verkligen  trist, väldigt trist för mig o Erik som är ”fotonördar”.

Adeln intog Riddarholmen på 1600-talet, därav alla ståtliga palats och herresäten. Slottet Tre Kronor låg här ute, men som brann ner 1696

                                                                  Trappa Riddarholmen
Vi passerar grundaren av Stockholm, Birger Jarl och tornet som namngivits efter honom. Trappor som leder någonstans – förmodligen till något spännande
En turistbuss stannar och vi får sällskap av några entusiastiska fotografer.
Här nere föddes August Strindberg i ett litet oansenligt hus. Hans roman ”Tjänstekvinnans son” lär beskriva en del av hans barndom och uppväxt i barndomshuset.
Som sagt ljuset var oss icke nådigt denna dag, i bakgrunder skymtar den vansinnigt fula byggnaden Waterfront. Här nere vid vattnet brukar Valborgsmässoafton firas med körsång och brasa.
                                                                       Fiskare
En man står och fiskar i diset och några ungdomar går hand i han uppför trappan som leder oss till en spännande liten lucka?
Den lilla luckan i berget visar var Sveriges Normalhöjdpunkt mäts. 11800 m över havet. Grunden för kartritning. Har funnits här sedan 1886, Generalstaben var inhyst i Schering Rosenhane palats. Innanför luckan finns en vertikal silverskala.
De sneda fönstren är konstruerade utifrån gatans lutning och leder oss till det Stenborgska palatset och den fina statyn av Birger Jarl.
 (OBS staty bilden har jag hämtat från Wikipedia!) Sockeln var av riktigt fin marmor som med tiden vittrade sönder och gjordes om på ett ännu existerande stenhuggeri på Väddö i Stockholms skärgård.Här finns adelns högborg Riddarhuset med alla sina vapensköldar, tyvärr stängt idag, Riddarkyrkan som en gång var Gråbrödermunkarnas klosterkyrka.

 

Vi vandrar iväg över det en gång i världen så vackra Riddarholmstorget. Här innanför grindarna i Bondeska palatset är Högsta Domstolen installerad. För övrigt är torget en sorglig syn med all den vidriga Stockholms-trafiken, m.a.o. grå, bullrande och stinkande.

 

Nä, in mot gränderna i Gamla Stan efter att ha stannat upp en stund vid Finska Kyrkan, en begravning pågår så vi kan inte gå in. Men stannar som så många andra vid den lilla skulpturen. ”Pojken som tittar på månen” eller ”Järnpojken”, skapad av Liss Eriksson. Han ska klappas på huvudet och bekräftas med en liten slant eller gåva.

Den gamla och väldigt kända delikatessaffären är än idag en uppskattad butik. Stieg Trenter vår kända deckarförfattare lät sin huvudperson fotografen Harry Friberg göra sina inköp här. Godsakerna åts oftast upp av den lille kriminalkommisarien Jesper Johnsson.

Avslutar Del 1 med en färgglad skara ryska turister som uppmärksamt lyssnar till vad guiden har att säga.

 

Länkar till detta inlägg finns på Wikipedia –http://sv.wikipedia.org/wiki/Riddarholmen

 


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Gamla Stan Riddarholmen – Del 1”

 1. Profilbild för juanna

  Upptäcker att jag missat en hel del – tid för promenad med karta och bocka för allt.
  Fina bilder.

 2. Profilbild för Lena Börjesson (Liisanantti)

  Den turen hade jag gärna hängt med på men med din fina blogg så fick jag ju hänga med på ett hörne i alla fall 🙂
  Ps. Dessa ryssar har ju verkligen invaderat Sthlm. Dom senaste gångerna vi varit i huvudstan så har vi stött på dessa turistande gäng överallt

 3. Profilbild för Ammis
  Ammis

  Javisst blev det en trevlig rundtur trots trist novemberväder. Och mycket man fick lära sig med en otroligt påläst guide. Tack för det Olle!
  Och ett mycket trevligt reportage.
  Ser fram emot nästa

  Men apropå normalhöjden borde Stockholm ligga i klass med Himalaya eller liknande.

 4. Profilbild för Erik Semlan

  Det blev onekligen flera fina bilder från vår vandring i Gamla stan. En trevlig tur med Olle som guide bland gränderna.
  Kul att du fick med Stieg Trenters deckarfigur fotografen Harry Friberg i texten tycker jag.
  Du skojar lite om olika trappor också, noterar jag. Du fick även med flera byggnader och Finska kyrkan och ”pojke som tittar på månen” där bredvid. 🙂
  Trevlig vandring som kanske kan få en fortsättning eller ny vandring under våren, under ledning av Olle hoppas jag?

 5. Profilbild för Olle
  Olle

  Tack Snälla I-Bför dina superlativer. Det var fantastiskt att få dela med mig av min ringa kunskap men stora kärlek till detta det ursprungliga Stockholm UTAN de värsta tursitfällorna.
  PS. Var nere på du-vet-var idag och blev om möjligt ännu mer kär och nöjd med mitt nya kapitel i livet
  Må godheten skina över dig och Amis

 6. Profilbild för enn-08-i-exil

  Morrn.

  Snyggt jobbat.
  Du kanske ska ändra normalhöjden, från 11800 ö.h.
  till något mindre….
  Intressant tur.
  Ha de bra.

  Hasse A Norge

  Ha Ett Gott Nytt År.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 1653 access attempts in the last 7 days.