Aspudden – En vårvinterpromenad

När solen skiner vackert och jycken Molly ändå ska gå ut så tar jag ofta med henne och kameran tar en rejäl promenad i Aspudden. Särskilt då möjlighet finns att gå en tur under eftermiddagen.

Lycka är att bo i Aspudden, Örnsbergsområden. En gång i världen hade vår lilla stadsdel dåligt rykte. Det höll på att gå riktigt illa för de vackra gamla husen på Hägerstensvägen, De var slitna omoderna och dess invånare likaså. Men, de blev kvar, tack vare en massiv insats av ”folket” i stadsdelen. ”Revolution på tjänstetid” en bok som skrevs av socialarbetare, dokumentärfilm, ”Vi som bor på Hägerstensvägen”,  Hägerstensvägen var en två filig gata i var riktning med ett bl änderfritt högt staket emellan. Trafiken var mördande.

Idag ser allt annorlunda ut! Aspudden, Örnsberg har blivit en mycket attraktiv närförort till Stockholm. Det tar ca 14 min med T-bana till T-Centralen, på 10 minuter är du vid Mariatorget osv. Du kan också cykla eller gå och befinna dig centralt på ett ”killi vipp”.

Gatan kantas av små affärer precis som förr. Många unga vågar satsa på en egen butik, bageri, blomsterhandel, cykelhandel eller annat.

Skuggorna ligger djupa så det gäller att följa solens sken på fasaderna.
Eller varför inte ”snika” på ett fönster som har en halvmånes spegel för att minska insynen.
Det finns en baksida också. Pilmgrimsvägen, kallas ofta i folkmun, ”gamla vägen”, gårdarna är upprustade och fina. Skogen bakom markerar gränser till Telefonplan och Midsommarkransen.
Mycket är till salu, priserna stiger på alla bostadsrätter. Ju längre ner mot Örnsberg du kommer, ju närmare Mälaren och den nyare bebyggelsen. Grönskan intensifieras, men också ett intensivt nybyggande.

En lustig växt eller buske hittar jag vid ett av HSB husens fasad. Vad kan detta vara?

 

Molly börjar bli trött. OK med promenad, men matte är bara för tråkigt när hon fotar och fotar. Så vi viker av in på Junkergatan och jag kan inte låta bli att ta en bild på vad som är nyproduktion. Naturligtvis får hon också stå ut med ett stopp till, Krokusen som blommar så fint mot söderväggen på samma gata.

Glasen lyser så vackert på kvarterskrogen ”Glada Hörnan”, ägaren står och viftade, de ville ha en skylt om hundförbud på terassen.

Vilket Mollan tyckte var ganska korkat, men OK hon behöver ju aldrig sitta där som någon stackare.
http://www.stockholmskallan.se/Tema/Stockholms-bebyggelseutveckling/Stenstad-utanfor-tullarna/

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

2 svar till ”Aspudden – En vårvinterpromenad”

 1. Profilbild för Erik Semlan

  Du har fått med många av de välbekanta husfasaderna i Aspudden.
  Gillar din löpande text mellan bilderna också. Nog kan man börja undra över en del växter… 😉
  Hoppas solen och värmen stannar ett tag.

 2. Profilbild för juanna

  Du presenterar fina bilder med bra skärpa och mustiga färger.
  Himla tur att folket protesterade så husen renoverades och fick stå kvar. För det är vackra hus!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 5563 access attempts in the last 7 days.