Nationalmuseum – Stockholmspromenad

Söndagen var vikt för ett museumbesök och en promenad från Kungsträdgården ner till Nationalmuseum. Det finns mycket att titta på och njuta av på vägen. Isen hade inte lagt sig och kyla kändes frånvarande!

Ångbåten Blidösund låg på sin vanliga plats. Kära gamla ångbåt som betyder och har betytt som mycket för mig. Under hela min barndom reste jag och mina föräldrar med denna båt ut till Yxlan i Stockholms skärgård.
Vi hade ingen bil så det var båt som stod till buds. Matsäck, som inte fick öppnas före Vaxholm. Resan var lång och de varor som skulle transporteras ut skärgården kom just med någon av båtarna.
Svanar har vi gott om, just den här har så bråttom, så bråttom för att den vill så gärna komma i kapp den grå väldigt annorlunda svanen. Eller vad det må vara. Men uppenbart var att de hörde ihop.

Utställningen som pågick eller pågår visade ryska konstnärers fantastiska målningar. De flesta födda i mitten av 1800-talet. Kön ringlade sig men OK inomhus så det tog bara ca 35 minuter att komma in. The Peredvihjniki var en pionjärgrupp av konstnärer bildades so en protestgrupp mot de konservativa attityderna som fanns hos den ryska konstakademin.

Fantastiskt
utställning!

Här vi vi den vad jag tror mest kända målning av Nicolai Bogdanof-Belsky, ”Skolan”.

 

 

Zornismen visste ni att den fanns? T.ex att Anders Zorn var verksam i Ryssland!

  En tavla jag blev väldigt betagen i var ”Härbärget” av Wladimir Makovskij, 18496 – 1920). Människor köar i den bistra vintern för att komma inomhus. Situationen känns igen i nutida Stockholm där flera hundra hemlösa köar och kämpar för att få tak över huvudet.
Måste återvända till Ilja Repin, (1844 – 1930) och den målning som väckte mest uppmärksamhet
var ”Pråmdragarna” och dess slit. Pråmdragare lär finna än, bl.a. i Kina.
Några förstudier/skisser, finns utställda
Detta blev ett axplock, det var svårt att fotografera på grund av alla besökare som trängdes framför verken. Så ut i friska luften, det hade mörknat. Det var ett vackert sken över Stockholm och naturligtvis så packade kameran upp igen för några nattbilder. Tyvärr inget stativ men chansade.
Så blev min söndag

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

2 svar till ”Nationalmuseum – Stockholmspromenad”

 1. Profilbild för juanna

  Då har du något positivt att lägga i minneshögen.
  Ser lovande ut – ska erkänna att nyfikenheten väcks.
  Fin presentation!

 2. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Visst är Stockholm oerhört vackert. Utställningen mycket intressant med vackra målningar av mästare. Fina bilder verkligen.

  Annmargret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 986 access attempts in the last 7 days.