Hälsingland del 2 – en del av mig själv

SÖDERHAMN
Söderhamn – staden, metropolen!
Oscarsborg är ett välkänt riktmärke för staden. Ligger centralt uppe på Östra berget. Utsiktstornet uppfördes 1895 efter ritningar av Gustav Hultkvist. Från böjan var det ämnat för Söderhamns  sångkör.
Här ser man ut över staden, den jag som barn trodde var så stor, så stor. Det jag trodde var havet, är  bara lilla Söderhamnsån. Här finns än ett litet café, en scen och en minigolfbana. Att få ”åka till stan” – då var det fest. Klänning och rosett, vi små kusiner fick saft och bullar av stolta finklädda föräldrar som inte snålade.
Ljuset var så tokigt denna dag så bilderna över staden blev inte bra. Det blev få bilder överhuvudtaget. 29 grader varmt och alla äventyr började ta ut sin rätt. En liten siesta på hotellrummet var precis vad som behövdes för att orka vidare.

Många av de gamla vackra trähusen är borta – Ersatta av en gå- och affärsgata precis som i de flesta småstäder. Men lyckades lokalisera de gamla magasinen, de finns kvar och används för diverse aktiviteter. T.ex finns tullhuset kvar. Som jag skrev ibörjan så var vare sig fotografen eller ljuset till sin fördel denna dag. Många fler bilder borde ha tagits eftersom Söderhamn är känd för sina vackra parker.  http://www.soderhamn.se/omsoderhamn/soderhamnskandisar/oscarsborg.4.11e321491179eaa6008800019450.html
Om någon vill veta mer om Oscarsborg  så går det att trycka på länken.
Ytterligare en bild ska med, vad vore mina inlägg utan Mollan.
För 1300:- får två personer bo under  två nätter, inklusive frukost, på väldigt många hotell i landet. Dessa erbjudanden gäller alla som är COOP medlemmar och har ”m.m.-kort” OK några hundralappar extra för hunden. Men då blev hon mött med köttbullar i receptionen, hon hade egen vatten och matskål samt en egen hundbädd på rummet. Två bajspåsar och 2 tuggben. Det tyckte hon var service. Särskilt då hon lyckades snika till några x-a köttbullar per dag enbart pga sin ”charm”. Så här sitter lilla ”hertiginnan” och väntar på skjuts, kusinfamiljen, ”egen chaufför” som inte bara stått för guidning, mat och senare utsökt logi!
Hälsingegården – Erik-Anders
Hälsingegården Erik-Anders ligger i Asta, Söderala socken. Här finns mycket bevarat. De vackra sirliga verandornas hälsingegårdar finns mer inåt landet.
Om det var trångt vid farmor och farsfars köksbord därhemma i torparköket så fanns det destå mer utrymmer här. Gårdarna ägdes av de rika, sågverkspatroner, bönder och industripampar som man säger idag. Fantastiska väggdekoratoner, handmålat med äggtempera färger. T.om. trappan upp till kallvinden är dekorerad.
http://www.erik-anders.se/Historik.htm
Mycket skog och torra land, så nu lockar havet, stenarna och brisen. Ett snabbt besök ute vid Skärsås, skärdgårds by. Här samlas båtägare, turister, sommarstugeägare, lunch och middagsätare. Sjökrogen heter Albertina, men inget för oss. Mollan fick inte ens sitta på uteserveringen och då kan de va.

”Pricken över i” absolut båtresan ut till Tallharet, en liten ö, ett privat paradis för kusinbarnsfamiljen. Strålande sol, ca 22 grader varmt i vattnet, aptitliga dofter från grillen. Samt en härlig samling av ungdomar, svärföräldrar, mina kusiner, Mollan och oss förståss. Njöt av såväl simturen som sällskapet och de grillade hamburgarna.

Nu krånglar och jäklas blogspot – Så avslutet får komma i Del 3 Gävlekusten.

Men har ytterligare ett kusinbarn som är väldigt kreativ, jobbar med hantverk av olika slag, samt är helt otrolig när det gäller att återanvända allt från mjölkkartonger till CD skivor och göra konst av det.
http://www.hannahsbod.blogspot.com/

Hanna  har en lika kreativ mor (min kusin) som återanvänder och letar på loppisar
http://evashusotorp.blogspot.com/


Publicerat

i

av

Kommentarer

3 svar till ”Hälsingland del 2 – en del av mig själv”

 1. Profilbild för färg o form

  Men Tjohej!! Massor av vackert visar du från Hälsingland. Roligt!! Tack för lite reklam. Kram Hanna

 2. Profilbild för juanna

  Som vanligt fina bilder…
  Jag gillar baksidan av trappan lite extra – inget man ser så ofta..

 3. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  en sån trevlig fortsättning – nu blir det snart dax att dra ända in i Hälsingland!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 987 access attempts in the last 7 days.