SKÄRTORSDAGEN – Tänk om ändå Blåkulla hade funnits!

Står och betraktar den uppstigande månen som går upp mellan trädstammarna alldeles bakom åkerkanten: Funderar stillsamt: ”Tänk om Blåkulla ändå hade funnits”! Då kanske de ca 400 människorna, de flesta kvinnor som dömdes till döden och avrättades för häxeri eller för att ”ha ihop” det med djävulen hade haft någonstans att ta vägen, en reträttplats!

Den värsta massakern ägde rum i Torsåkers socken i Ångermanland. Året var 1674 då 71 av dess invånare dömdes och avrättades. Det var 56 kvinnor och 15 män.
Hittad en liten artikel i Folket i Bild Kulturfront från 1976 som beskriver massavrättningen.

Vilka var då domarna? Jo, en samling fundamentalistiska galningar till präster och biskopar. Ofta hade de köpt eller ärvt sitt prästerskap och de hade till uppgift att hålla folket i ”tukt och förmaning”, så att de betalade sin skatt. Dåvarande kung Karl den XI behövde ständigt pengar, mat osv till krigsmakten så han kunde fortsätta sina krig. Pojkar som kallades ”Visgossar” hjälpte till att peka ut häxor. Dessa gossar tillskrevs en särskild förmåga att kunna se vad andra inte såg. Ju fler häxor de kunde peka ut, desto mer pengar fick de.
Men det var inte bara i Torsåkers socken denna häxjakt pågick. Som jag tidigare nämnt så avrättades 400 kvinnor och ett okänt antal män. Ofta var de kvinnor som besatte en speciell kunskap, kanske kunde de bota sjukdomar ,  framställa mediciner av örter och annat som fanns i naturen. All udda kunskap, förmåga eller levende,  betraktades på den tiden  som ”farlig” Kyrkan ville inte tappa kontrollen eller få konkurrens av orena kvinnor när det gällde makten över folket. Den sista ”häxan” dömdes till döden 1704 i Eskilstuna , ”Sotpackan”, hon var 80 år och änka. Hon tvingades gå runt i socknen och tigga för sin överlevnad. Läste en artikel SÖRMLANDSBYGDEN – NR 16 2011.
Snart efter ”Sotpackans” besök hos Nils i Hallsta, drabbades han av en vindpust som förlamade halva hans kropp, berövade honom syn och hörsel. Han blev alldeles ”från vettet”. På den tiden fanns inte diagnosen stroke, så ”Sotpackan” som egentligen hette Anna Eriksdotter blev utpekad som den som förhäxat Nils.
.
Månen stiger och kvällen blir kylig. Känner hur jag huttrar lite där jag står – längst ut på fältet med min kamera i hand. Den har gjort sitt, månen kan nog inte stiga så mycket mera nu. Det är dags att gå hem till den egna kära påskkärringen som år ut och år in fått pryda hemmet.
I år ska jag hantera henne varsamt. Betrakta henne med stor respekt, placera henne så att även hon om natten, ska kunna betrakta den goa, runda månen som ser så välkomnande ut. Kanske ändå, finns dom där, alla dessa 400 som så grymt fick sätta livet till mellan slutet av 1400-talet och fram till 1704. Det kunde ha varit jag, eller någon av oss andra som inte helt uppfyller de krav på normalitet och anpassning som krävs i vårt samhälle. Men tack och lov ,vi har kommit väldigt lång när det gäller acceptans, förståelse, jämställdhet och demokrati. Visst finns mycket att göra än, men må vi slippa brännas på bål mitt i levande livet. Men se upp! Galna fundamentalister har vi ännu gott om.
                                                      Det var allt för idag Skärtorsdagen 2011. Välkommen tillbaka till elsasdotter och Linnea!

Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”SKÄRTORSDAGEN – Tänk om ändå Blåkulla hade funnits!”

 1. Profilbild för Aliva och livet

  Intressant läsning, tack för det! 🙂

 2. Profilbild för Evashusotorp

  Önskar DIG en riktigt härlig PÅSKHELG.
  Kram
  Eva

 3. Profilbild för Erika

  Vilket snedvridet synsätt människor hade långt tillbaka i tiden. Häxor och djävulen, så bisarrt att det finns inga ord. Tänk om de hade tagit tillvara på de kunskaper vissa bestod, med olika örter som framställde medel att hjälpa dem som blivit sjuka. I stället var de i förbund med djävulen. Dem som dömde dessa människor till döden var verkligen några som skulle satts bakom lås och bom. Inte råda över andra förståndiga människors liv. Vilken fasa de måste har varit att blir utpekad som häxa.

  Önskar dig en fortsatt fin påskhelg!

 4. Profilbild för juanna

  Vi kvinnor är änglar… tills någon förstör våra vingar.
  Då flyger vi vidare på ett kvastskaft.
  Ingen j-l ska säga att vi inte är flexibla!

 5. Profilbild för enn-08-i-exil

  Morrn.

  En liten kommentar till det du skrev på min blogg, ang. Jakobsdal, nästa hållplats med spårvagnen var Fabriksvägen. Jag bodde i det näst sista huset….
  Fortsatt Glad Påsk.
  Ha de bra.
  Hasse A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 264 access attempts in the last 7 days.