PICKNICK – Örnsberg

Alldeles precis ovanför Örnsbergs båtklubb, finns en liten plätt som minner om forna tider. Här bodde Örn med sin familj. Syrener, äppelträd och annat vittnar om familjens existens fram till slutet av 50 talet. Husgrunden har med åren sjunkit mer och mer ner i marken, eller vart nu husgrunder tar vägen? Hur området fick namnet Örnsberg, har jag inte koll på, men det finns beskrivet och dokumenterat i olika skrifter. Under min barn- och ungdomstid, ja ända fram till det att T-banan kom, tror att det var 1965, hette området Jakobsdal. T-bane stationen döptes till Örnsberg till allas vår förvåning.
Nåväl, det är gott att knata omkring bland sina minnen. Så denna vackra torsdagskväll, bestämde jag och min väninna att, vi med en liten picknick skulle ånjuta den vackra soliga förkvällen just på f.d. familjen Örns ägor.

Vår (inte just nu) kära stadsdelsförvaltning som inte känns pålitlig när det gäller att bevara kultur och grönområden i vårt område har ändå ansträngt sig och monterat upp ett fast bord med soffor just på denna plats. Men tyvärr är det inte bara våra folkvalda som inte förstår och uppskattar värdet av de  underbara, gröna, fantastiska små smultronställen som området erbjuder. ”Skitungar”, ursäkta uttrycket, vanliga ”svenssons”, missbrukare som ”bränner eller skalar kablar” för att få fatt i koppar måste ju också ha sitt. Så  innan ”man” dukar upp måste ju allt krossat glas bort! Särskilt då jycken är med! Sen får ”man” ju naturligtvis plocka i hop lite annan ”skit”
Blunda för resten och duka upp det goda! En god flaska vin, en kycklingsallad från kvarterskrogen ”Glada Hörnan” och strålande utsikt!
Herr Örn och hans familj måtte haft det gott på den tiden. Förmodligen fick de passa barnen noga så de inte trillade ner för berget. Vattnet i Mälaren var väl inte särskilt mycket att skryta om, men mat och potatis behövde de nog inte sakna. Tror att de skulle ha njutit av vår kycklingsallad – kyckling var väldigt dyrt på den tiden, riktig festmat. En finare Valborgsmeny erbjöd ofta just ”Vårkyckling med primörer”, detta var långt innan broilern gjorde sin entre i det Svenska folkhemmet.
Solen börjar dala och det blir lite svalare, det är bäst att gå, packa ihop innan aftonen blir alltför kylig. Naturligtvis, plocka ihop lite skräp här och där. Men allt kan vi inte ta med oss!
Detta blev allt för idag! Vi går förhoppningsvis ljuvliga tider tillmötes. Plocka upp ditt skräp, plocka upp hundbajset, plocka upp ”joggarbajset” framför allt plocka upp eller peppa upp dig själv och ta en promenad i det gröna!

Publicerat

i

av

Kommentarer

4 svar till ”PICKNICK – Örnsberg”

 1. Profilbild för Erika

  Att vuxna människor inte skäms att beter sig på det viset i vår vackra natur. Kanske lite övervakningskameror i naturen, och filma dem som inte orkar bära hem skräpet. Att de orkar tar dit det, innan det blir skräp.

  Fina bilder ut mot sjön och maten på bordet. Det är sådant jag kallar livskvalitet.

  Önskar dig en bra morgondag!

 2. Profilbild för Evashusotorp

  Kan inte förstå att folk inte tar reda på sitt ”skit” utan dumpar det i naturen DET ÄR HEMSKT!

 3. Profilbild för juanna

  Märkligt att folk kan bära tungt med sig ut i naturen för att lämna det lätta kvar.
  Alldeles för många har lite eller ingen erfarenhet längre hur vi ska bete oss i det gröna.
  Resultat av betongleverne.

 4. Profilbild för enn-08-i-exil

  Morrn.
  Gillar din berättelse från Örnsberg.
  En ”söt” historia, från gamla hemtrakter.

  Ha de bra.

  Hasse A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 2233 access attempts in the last 7 days.