Fototriss – Påsk

Fototriss del 213: Min påsk

Detta får bli återvinningens Påsk. Apförkyld, det blev inte det som är min påsk. Torpet några dagar, nästan en hel veckas ledighet. Snötäckt, svinkallt, OK där finns värme o bekvämligheter. Men 38 i feber osv. Nä blev kvar i Stockholm!

http://elsasdotter.blogspot.com

Nykläckt w

Jo, ägg hör ju Påsken till. Tuppen Elton är ”still going strong” o härjar i hönsgården. Så, här är en av hans avkommor. Påsken brukar innebära ”hönsvakt” men tyvärr det här blir fjolårets o vad jag önskat även detta år.

Sen lite allvarligare spörsmål gällande Skärtorsdagen o Häxor.

Sid 2 häxprocess wk

Den värsta massakern ägde rum i Torsåkers socken i Ångermanland. Året var 1674 då 71 av dess invånare dömdes och avrättades. Det var 56 kvinnor och 15 män. Hittad en liten artikel i Folket i Bild Kulturfront från 1976 som beskriver massavrättningen.

Vilka var då domarna? Jo, en samling fundamentalistiska galningar till präster och biskopar. Ofta hade de köpt eller ärvt sitt prästerskap och de hade till uppgift att hålla folket i ”tukt och förmaning”, så att de betalade sin skatt. Dåvarande kung Karl den XI behövde ständigt pengar, mat osv till krigsmakten så han kunde fortsätta sina krig. Pojkar som kallades ”Visgossar” hjälpte till att peka ut häxor. Dessa gossar tillskrevs en särskild förmåga att kunna se vad andra inte såg. Ju fler häxor de kunde peka ut, desto mer pengar fick de.

Så fick det bli, vill ni veta mer om eländet så kan ni besöka min gamla länk som jag alltid publicerar på facebook till Skärtorsdagen.

http://elsasdotter.se/2011/04/skartorsdagen-tank-om-anda-blakulla-hade-funnits/

Category: Fototriss  Tags:
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
16 Responses
 1. Åke says:

  Trist att vara förkyld. Så fina bilder på kycklingarna, vi hade höns tills för tre år tillbaka, så det därmed att se och beskåda hönsmamma är något så trevligt och väcker många minnen. Många, många bilder finns det också. Torsåkers socken ligger ca 12-13 mil från mig där jag bor. Jag brukar vara där då och då, jag ska kolla upp vad några invånare kan om sin plats. Skicka gärna länken på BM:arna du. Krya på dig!

 2. Pialotta says:

  usch ana majat som min lilla Mormor brukar säga … inget vidare att bli sjuk i feber o allt … Se till att få i dig något stärkande, varmt så fixar det nog sig. Nu verkar väderfarbrorn vända sig en aning mot Våren, så då så …. Ta hand om dig .. kram

 3. Nett says:

  Fina bilder, trist med sjukdom under påsken. krya på er!

 4. Anemonen says:

  Krya på dig och en triss som vi kan ta lärdom av.

 5. BP says:

  Stackarn! dn tajmingen med flunsan var ju ingen höjdare alls! Strongt ändå att du ”offrar” dig och lägger upp en triss ändå. Dessutom var det väldigt intressant läsning om häxorna, det visste jag inte.
  Snart är min (obefintliga) allmänbildning på en väldigt hög nivå… tack vara dig!

 6. Anni says:

  Ack ja, vad är väl en apförkylning jämfört med att bli utpekad av en visgosse. Tur att folk blivit (marginellt) klokare med tiden. Krya på dig, och tack för en intressant triss!

 7. Jah Hollis says:

  En triss fick du i alla fall ihop. Krya på dig nu!

 8. Hurra för återvinning! Då blir det påsk trots dåliga odds!
  Krya på dig! Jag dras fortfarande med min burmesiska snuva, den är riktigt segdragen Hoppas din går över fortare!

 9. Mormor says:

  God bedring, først og fremst.
  Dumt tidspunkt å bli forkjølet på, men det rår man vel ikke med.
  Nyt resten av påsken, så godt du kan 🙂

  http://www.starbear.no/mormor/2013/03/31/min-pask/

 10. Pysselfarmor says:

  Usch du åkte på den där hemska förkylningen som jag hade före påsk. Den är seeeeeeeeeeeeg den.
  Nä inte var det bättre förr inte….

  Krya på Dig!//kram Gun

 11. Usch ja det var tider det i religionens klor;-(
  Måste ha varit roligt att vara vakt åt dom små som är så söta.
  Krya på dej och ha en skön söndag;-)

 12. Fint tolkat! Trist att vara sjuk men hoppas du blir frisk snabbt!

  Ha en god fortsättning på påsken!

 13. KajsaLisa says:

  Vi kritiserar ju andra ute i världen för fundamentalism, där för är det viktigt att vi också känner till hur vi själva betett oss. Det kan alltid dyka upp tokiga ideer igen, fin triss, med lite allmänbildning.

 14. llhertz says:

  Himla dumt det där att gå och bli apförkyld lagom till påsk. Nu får du ta och pigga på dig snabbt som attan!!! Men ännu är det inte särskilt njutbart att vistas utomhus om det kan vara till någon tröst 🙂

  Krya krya så att du kan njuta av resten av påskhelgen!

 15. Eva Trillian says:

  Påskens fram- och baksidor!
  Hoppas helgen är god 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 366 access attempts in the last 7 days.