Hälleforsnäs – Bruket Del 1

Det gamla järnbruket i Hälleforsnäs, bara står där och finns. Bruket har funnits sedan 1659.  Tack o lov för att man bevarar miljön o satsar  på att utforma ett spännande kurlturcentrum i en fantastisk omgivning.

 

 

Men också som en hedersplats för alla de som arbetade där, slet hårt o fick gå en för tidig död tillmötes. Diagnosen kallades på den tiden för ”Dammlunga”.

 

Bruket tillverkade bl.a kanoner och arbetade med järnförädling.
Det gamla kolhuset som numera är en teater förvarade kol som hämtades från närbelägna milor i skogen.
Många intressanta och spännande väggdekorationer finns att titta på.
Avslutar nu del 1 och bilden av den ståtliga ”Herrgårdsbyggnaden” med sina speciella fönster.
I del 2 återkommer jag till bruket och något om vad som försiggår idag! Sen ska ni få följa med på en promenad runt den oerhört vackra bruksdammen.
You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.
4 Responses
 1. Nett says:

  Härliga bilder, så kul att få se, en annan har inte sett bruket på hur många år som helst. Min styvfar arbetade där på 70-talet, minns att alla mina vänners pappor arbetade där med, eller ja det gjorde väl alla i byn 😉

 2. BP says:

  Så rätt du har! Dregel, dregel! Helt underbara bilder, din bästa bildserie ever kan jag lugnt konstatera! Tack för tipset.

  I senaste nummer av facktidningen jag gör på mitt jobb hade vi ett ”porträtt” om gamla bruk som renoverats ochnu är antingen hotel, företagscenter eller likande. Efter jag hade layoutat dessa 28 sidor var tangentbordet helt blött;-)

 3. juanna says:

  En liten rundvandring… o fina bilder. Ställe som lockar NU.

 4. Hanna says:

  Åh så underbara bilder på bruket. Första bilden är så fin med sina färger, har inte riktig koll på från vilket håll du tagit den. Tänk om väggarna kunde tala, så mycket historia som finns gömd där. Kanonfint!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 366 access attempts in the last 7 days.