MIDSOMMAR – 2011

LINNEA FIRAR MIDSOMMARHELG

En riktig fin, trevligt fortsättning på sommaren vill jag önska er alla!

Inne eller ute? Den ständiga frågan som gäller midsommarafton. Ska jag möjligtvis få använda min fina inköpta sommarklänning – eller blir det den vanligaste ”stassen” jeans och tröja”? Det såg inte lovande ut när vi traskade fram och tillbaka till Bergsstugan kvällen innan för att ”natta” hönsen. För precis som i påskas var vi hönsvakter. Våra f.d. grannar och vänner hade dragit iväg med sin husvagn, barn och barnbarn. De små liven (hönsen alltså) måste in om kvällen i sin ”temporära” husvagn och luckan måste stängas. Påpekas bör att de har t.o.m. nytvättade och strukna gardiner.Detta måste betraktas som ett allvarligt uppdrag, till oss 08:or.

Men vi lämnade Stockholm redan sent på onsdagskvällen så vi säkert kunde hinna med att fixa vår traditionella midsommarafton som alltid firas med 8 – 10 goda vänner på Siggestorp!

En knippa blå-klint 59:- i blomster-affären! Kan ni föreställa er att vi här har en dikesren på en vildåker där de bara växer ”hej vilt” som ogräs. Inköpen hann bli klara, citronsillen inlagd, strömmingslådan med kaviar, färskost, pepparrot och  dill färdigställdes i ugnen. Majtesillen inköpt, m.m. Molnen hopade sig och rätt som det var kom solen!
En halvtimme innan gäster kom togs beslutet – Inne i det rymliga bondköket – sen ute med kaffet och tårtan.

Alla nöjda med beslutet: Peter kom med sin Västerbottenpaj, Monica hans hustru med Estsändsk likör.  Värmlands Karin med Jansson, vår andra Karin med tårta, Lasse och Eva med lax, extra snaps och pilsner.

Smarta servetter inköptes på designtorget i Stockholm, efter som 6 av oss hållt ihop i 10 – 12 år så tyckte vi nog att det kunde vara kul med lite nya för oss okända snapsvisor. Allas favorit även nykteristen och bilkörarens lilla visa blev:
Jag är en liten undulat
(Med en enkel tulipan)
Jag är en liten undulat
som får så dåligt om mat
för dom jag bor hos
för dom jag bor hos
dom är så snåla.
Dom ger mig fisk varenda dag,
men de vill jag inte ha.
Jag vill ha brännvin,
jag vill ha brännvin
och gorgonzola!

Denna sång sjöngs, skrålades ut med glädje! Absolut roligast var när vi sjöng den kanon! Vi skrattade så vi nästan grät – hundarna flydde ut i trädgården. Det vore nåt får You T! Dags för kvällens höjdpunkt!

 

Tårtan! Med allt möjligt, grädde, smör, vit choklad, mosse, jordgubbar osv! Denna förtärdes ute, men se då kom regnet och vi fick rädda pappersduken som alla våra vänner haft till uppdrag att klottra på! Nu för tiden är vi inte så sena, hela församlingen är 60 + så vid 10 tiden var det dags att bryta upp. För vår del skulle ju hönsen ha sitt – så det blev till att knalla iväg till Bergsstugan ! Fördelen med att vara värdpar är att man ofta får  presenter. En flaska gott vitt vin, café lattemuggar, fina bomullsservetter och  från min helt underbara galna väninna, Monica vita tulpaner med lampor – Sanslöst!

Midsommarafton övergår till midsommardag, så är det alltid! Egentligen, ska vi då uppmärksamma Johannes Döparens födelse, den kraken vars huvud serverades konung Herodes på ett silverfat! Hu, vet att flera har ”huvudet under armen” denna dag – men det är väl ändå att föredra! Men ändå sparrisen måste ju fram så det fick det bli en liten lunch med en omelette på nyvärpta ägg, nykokt färsk vit sparris stuvade med grädde och portvin. Självklart ingick också några prinskorvar, närproducerade från en av Sörmlands stoltheter, Mälarchark.

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

6 svar till ”MIDSOMMAR – 2011”

 1. Profilbild för tantmarit.se

  Vilka UNDERBARA bilder och vad BRA du beskriver firandet! TYPISKT svensk sommar, kommer du ihåg reklamen där de bär allt ut och in, ut och in jag vet inte hur många gånger… Hehe 🙂
  Vad härligt det är med goda vänner som man trivs med, som man kan käka gott, skåla och skratta med! Tänk vad viktigt det är, alla har ju inte det…
  Många är ensamma, sura och bittra, lever kanske för att göra livet surt för andra? SÅ himla onödigt, men de kan liksom inte ta sig ur ett dåligt beteende.
  Vi är också ett glatt gäng som firar ihop, men vi har blivit flera med åren, för nu är det plötsligt 10 barnbarn i alla åldrar som är med också, och vi har SÅ himla roligt!!!
  VI hade relativt tur med vädret, men så hade vi garderat oss med tält, hehe… Dock var markerna dygnsura, så vi blev blöta i alla fall, om fötterna!!! BLÄH!
  Ha nu en toppenbra helg, och simma lugnt.
  Kram.

 2. Profilbild för Linnea

  Visst är det en gåva!!! Nu är det också ”vårt” Ostra kommit igång. Där säljs härligt doftande tomater, gurkor som smakar gurka, nyvärpta ägg och lite annat. Ostra är en ort men också ett välkänt namn på en tomatodling/växthus här i E-tuna.
  En hel påse tomater 20:- En jättestor gruka 10:-
  20:- för 12 nyvärpta ägg osv. Tidigare stod det kylväskor under ett parasoll, man fick ta det man skulle ha och sen lägga pengarna i en lite låda! Men tyvärr i år har de tvingats till att någon sitter där och tar emot pengarna! Svinnet blev för stort förra året! Må så gott/Linnea

 3. Profilbild för juanna

  Visst är det skönt med sånt som återkommer – med små nyanser av förändringar – varje år. det bästa är nog ”människorna” – att ”växa upp” tillsammans och se förändringarna… på både ut- och insida.
  Midsommardagens lunch ser oerhört aptitretande ut.. du vet, Pavlovs hundar.
  Vilken gåva det är att bara gå utanför köksdörren o hämta in nyplockat – grönsaker, ägg – istället för sådant som transporterats halva jordklotet runt.
  ha det gott!

 4. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  En alldeles förtjusande och livfull beskrivning av en tradition som sällan blir den andra lik.
  Trevligt var det!

 5. Profilbild för Anonymous
  Anonymous

  Hönsen mår utmärkt efter helgen. Tack snälla ni.

 6. Profilbild för enn-08-i-exil

  Morrn.
  Det där såg både trevligt och gott ut.

  Ha de bra.

  Hasse A

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 987 access attempts in the last 7 days.