VERNISSAGE – Bosse Andersson – Konstakademin, Galleri Öst

Solen sken så vackert denna lördag, 9 april då vernissage hölls med Bosse Anderssons sista målningar. Bosse var född 1952 och gick bort 2010, alldelses för tidigt! Den luftiga vita utställningslokalen gav rymd och utrymme för Bosses målningar. Den extremt fina och proffessionella ”hängningen”  gav honom verkligen ”rättvisa” i sitt konstnärsskap.

Livskamraten och konstnären Eva Ede har tillsammans med galleristen Ulf Ahlner lagt ner mycket arbete på att denna utställning skulle bli av. Flera konstnärskollegor och vänner har varit aktiva.

En riktigt gammal vän från 1969 Roberto Torregiani, själv konstnär och skulptör berättade lite om hur han och Bosse delat hus i Italien , atelje och bostad här i Stockholm. Roberto kommer att hålla en liten föreläsning om Bosse och hans eget skapande i byn Rippe San Gunesto. Detta ska ske en torsdagseftermiddag någon gång i maj. Tillsammans har de ställt ut i Italien, Paris och Berlin. Hur lärde de känna varandra? Jo, Roberto kom till Sverige 1969 träffade en kvinna, ja ni vet! Idag har han 3 barn och 10 barnbarn och pendlar mellan Italien och Stockholm. Sorgset kunde vi tillsammans konstatera – Bosses saknades, ”han fattades oss” denna vackra vårdag.

Många besökare minglade och beskådade konstverken. En hel del vänner och kollegor, glädjande nog, även många i från mitt område Aspudden/Örnsberg, där Bosse var en känd profil i gatubilden. Det som fascinerar mig som betraktare och amatör är att det finns så många olika sätt att tyda Bosse konst! ”Man hittar det man vill hitta”! Helt plötsligt finns där en liten ”fläck” i gult, orange eller rosa.

Kunde inte motstå att fotografera ett sådant penseldrag, tänkte på påskliljor,  (se bilden ovan) vet inte varför men det gula lös så vackert. Folk strömmade till under hela eftermiddagen, Gunilla Ahlner också hon gallerist stod för service och gott bemötande, en katalog fanns att köpa för 40:- där Bosse presenteras mer ingående och där fler av hans verk är fotograferade. Tror nog att om någon är intresserad så kan den införskaffas via Eva Ede.
Utställningen pågår t.o.m den 15 maj och är väl värd att besöka. Fler bilder finns att tillgå, men för att detta inte ska bli för lång så lägger jag nog ut dem på Facebook.
Här syns de konstintresserade vännerna från Örnsberg, Katarina och Albert Baines
                                                         Det får bli allt för denna gång!  Väl värt ett besök! Galleri Öst, Fredsgatan 12!
 

Publicerat

i

,

av

Kommentarer

2 svar till ”VERNISSAGE – Bosse Andersson – Konstakademin, Galleri Öst”

 1. Profilbild för Erik "Semlan"

  Jag var förbi i söndags. Mycket att titta på. Gillade flera av Bosses målningar. Han hade en stil som får mig att tänka på senare måleri med Max Ernst!
  Även andra intressanta utställningar på Konstakademien. 🙂
  Jag, tillsammans med vän hade att göra ett bra tag. Men sedan lockade vårvärmen. 😉

 2. Profilbild för Erik "Semlan"

  Trevligt inlägg. Stora dukar! Helt klart värt ett besök, ska nog dit i helgen.
  Må gott, här och där. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blue Captcha Image
Refresh

*

Bad Behavior has blocked 991 access attempts in the last 7 days.